2016. november 27., vasárnap

Hogyan...

... ... élhetünk boldog családban? (A bibliaversekre kattintva el tudod őket olvasni az online Bibliában, ami olvasható, letölthető és hallgatható!)


3. TÉMA

Hogyan oldhatjátok meg a problémákat?

„Buzgón szeressétek egymást, mert a szeretet bűnök tömegét fedezi el” (1Péter 4:8)
Számítanotok kell rá, hogy a közös élet problémákat is hozhat. Miből adódhatnak nehézségek? Időnként abból, hogy eltérő a gondolkodásotok, más a családi hátteretek, és másképp éreztek. Olykor rajtatok kívül álló okok és váratlan helyzetek miatt is lehetnek nehézségeitek.
Sokszor az tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ha figyelmen kívül hagyjuk a gondokat. A Biblia viszont azt tanácsolja, hogy nézzünk szembe velük (Máté 5:23, 24). Ha alkalmazzuk az alapelveit, a lehető legjobb megoldáshoz jutunk.

1. BESZÉLJÉTEK MEG A NEHÉZSÉGET
MIT MOND A BIBLIA? „Ideje [van] a szólásnak” (Prédikátor 3:1, 7). Szakítsatok időt arra, hogy megbeszéljétek a nehézséget. Őszintén mondjátok el egymásnak, mit gondoltok és hogyan éreztek. A Biblia ezt írja: „igazat mondjon mindegyikőtök a felebarátjának” (Efézus 4:25). Még ha felkavar is valami, akkor se engedd szabadjára az indulataidat. Egy nyugodt válasszal elkerülheted, hogy a beszélgetés veszekedésbe csapjon át (Példabeszédek 15:4; 26:20).
Akkor is maradj kedves, ha nem értesz egyet a házastársaddal, mindig szeretettel és tisztelettel bánj vele (Kolosszé 4:6). Törekedjetek minél hamarabb megoldást találni a problémára. Az nem fog segíteni, ha nem szóltok egymáshoz (Efézus 4:26).

MIT TEHETTEK?

  • Válasszatok megfelelő alkalmat a nehézség megbeszélésére.
  • Amikor a társad beszél, ne szakítsd félbe. Te is sorra kerülsz.
A következő héten is szeretettel várlak benneteket egy kis együttgondolkodásra.

Fotó: internet

Nincsenek megjegyzések: