2016. július 5., kedd

Lusta...

... lángos. Nyár, fagyi, lángos... :)


Hozzávalók:
kb. 10 darabhoz
50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 dl tejföl
2 teáskanál só

+ ízlés szerint tejföl és reszelt sajt a tetejére
és a sütéshez olaj

A fokhagymás páchoz:
1 dl víz
1 dl olaj
pici só
4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk 5-10 perc alatt. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Ragacsos, lágy tésztát kapunk. De ha nagyon ragacsos lenne, akkor adjunk hozzá pici lisztet még. Letakarva 30 percig kelesztjük.
2. A megkelt tésztát lisztes kézzel 10 egyforma gombóccá alakítjuk, majd enyhén lisztes felületen kinyújtjuk kör alakúra mindegyiket kb. fél cm vastagra. 
3. Egy serpenyőbe vagy magasabb falú lábasba annyi olajat öntünk, hogy a lángos sütés közben épp ne érjen le a serpenyő aljára (ha leér, akkor égni fog sütés közben). Jól felforrósítjuk az olajat, majd kicsit lentebb vesszük a lángot (közepesre). Mielőtt beletesszük az olajba a lángosokat, a kezünkkel még picit húzogatunk a tésztán körbe-körbe - majd beletesszük az olajba és megsütjük mindkét oldalát 1-2 perc alatt.
4. A megsült lángosokat papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla a felesleges olajat. 
5. A tetejére teszünk pici tejfölt, szórunk reszelt trappista sajtot és így kínáljuk.
6. De ha foghagymás páccal szeretnénk kínálni, akkor még sütés előtt készítsük el a pácot: a vizet és az olajat összekeverjük pici sóval, belekeverjük az összezúzott fokhagymát és lefedve betesszük a hűtőbe - addig hadd álljanak össze az ízek, míg kisütjük a lángost.

Tipp: Dupla adaggal készítve, a nyers tésztát zacskóban tárolhatjuk a hűtőben maximum 1 hétig.
Köszönöm a receptet Gabriella!

2 megjegyzés:

Monika írta...

Nyami!!!!Sajnos a gluténes diétába ez nem fér be,mert rizslisztből sok mindent nem lehet csinálni.Palacsinta az már sikerült.

Szera írta...

Sajnálom! :(