2013. március 29., péntek

Egy...

... -két jó falat. :) Drága barátnőim időnként elcsodálkoznak a receptjeimen és többször kérték már tegyem közkinccsé. Na, ne számítsatok semmi pompázatosságra... Többnyire én sütöm itthon a kenyeret, abból ritkábban marad, de ha mégis veszünk, az szinte sosem fogy el, mert hát másnapra esetleg szét is esik. DE!!! Itt jön a titok. Nem dobok ki semmi maradékot, csak ha nagyon megfeledkeztem róla. Ha kevesebb a maradék, akkor kicsit szikkasztom, így jobban egybemarad és fel tudom vágni kis kockákra. Szárazon megpirítom egy serpenyőben és elkészítem az egyik kedvenc levesemet. Kb. 5 dkg teavajat felolvasztok, beleteszek 3-4 nagyobb gerezd, apróra vágott fokhagymát. Picit kevergetem, majd felöntöm 1 l tejjel, sózom, borsozom, kevés őrölt szerecsendióval ízesítem. Plusz egy zöldségleves-kockával. Krémes állaga lesz, tányérokba szedem és pirított kenyérkockával tálalom. :)

Ha több kenyér marad, vízbe áztatom, kinyomkodom és innentől a fantáziámra bízom, ma pl. főtt, áttört brokkolit tettem hozzá, de lehet karfiollal is, vagy reszelt, nyers sárgarépával vagy burgonyával, teszek hozzá 1-2 egész tojást, sót, borsot, ill.olyan fűszereket, amelyek szerintem illenek az adott zöldségekhez, ha túl lágy kis zsemlemorzsával sűrítem, de szoktam bele tenni különféle gabonapelyheket is, mikor mi van itthon. Jól összegyúrom, gombócokat vagy krokett formákat készítek, kevés morzsába forgatom és forró olajban kisütöm.

Beszélgethetnénk arról, hogy mi egészséges és mi nem. Én igyekszem minél kevesebb kész dolgot vásárolni, inkább alapanyagokat, Nóra lányom több, mint 6 éve nem eszik húst, ezt is be kell kalkulálnom. Ahogy telnek az évek, még jobban felértékelődnek a régi receptek! Mindenekelőtt hálaadással fogyasztjuk el az ételt és örülünk, hogy minden nap jut az asztalra, ami sok családnál problémás.

Ha bárki hasznosnak találta az irományomat, örülök neki! Szép estét!Fénykép: ... reggeli séta után még egy kis  kényeztetés:)


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kenyéralapú kroketteket ki fogom próbálni - nagyon izgalmasan hangzik. Egyszerűnek tűnik, de ez nekem soha nem jutott volna eszembe!

Szera írta...

Nekem is jutott eszembe, hogy régebben vettem a vegafasírtot a lányomnak, aztán rájöttem, hogy kb. ugyanez az összetétele. Az enyém így még természetesebb. Jó étvágyat hozzá! :)

Adrien írta...

Hasonlót készítettem én is a napokban, de egyben sütöttem meg a sütőben.