2011. február 27., vasárnap

A...


...szerencse mint Ősok – Tudományosan hangzik?
Az ateisták álláspontja az, hogy „az univerzum létezése egy misztérium, és egyszerűen csak lehetővé vált benne az élet” – magyarázza Paul Davies. Az ateisták szerint, „ha nem így lenne, akkor most nem lennénk itt, hogy vitatkozzunk róla. Talán van egy alapvető harmónia és összhang a világegyetemben, talán nincs, mindenesetre az biztos, hogy nincs benne tervezettség vagy cél, legalábbis nem olyan, ami nekünk logikus lenne.” Davies megjegyzi, hogy „ennek a nézetnek az az előnye, hogy könnyű kiállni mellette, sőt, már-már egy kibúvó”, kényelmesen ki lehet vele kerülni bizonyos kérdéseket.
Michael Denton molekuláris biológus az Evolution: A Theory in Crisis (Evolúció: Válságban egy teória) című könyvében azt fejtegeti, hogy az evolúció elmélete „sokkal inkább olyan, mint egy középkori asztrológiai elv, mintsem egy komoly . . . tudományos feltevés”. A darwini evolúcióra pedig úgy utal, mint ami korunk egyik legnagyobb mítosza.
Az biztos, hogy a szerencsét kinevezni ősoknak meglehetősen mítoszízű. Tegyük fel, hogy egy régész megpillant egy megmunkálatlan követ, ami nagyjából kocka alakú. Lehet, hogy azt gondolja magában, hogy csak véletlenül lett ilyen – és a következtetése logikusnak is tűnik. De aztán lát egy olyan követ, mely tökéletesen úgy néz ki, mintha egy emberről formázott mellszobor lenne. Minden részlet a helyén van. Vajon erről a kőről is azt gondolná, hogy a véletlen műve? Nem. A józan ész azt diktálja, hogy ezt készítette valaki. A Biblia hasonlóan érvel, amikor kijelenti: „minden háznak van készítője, de aki mindent elkészített, Isten az” (Héberek 3:4). Te egyetértesz ezzel a megállapítással?
„Minél többet tudunk meg a világegyetemről – írja Lennox professzor –, annál nagyobb hitelt kap az a hipotézis, hogy létezik egy Teremtő Isten, aki céllal alkotta meg a világegyetemet. Ez a legjobb magyarázat arra, hogy miért vagyunk itt.”
Sajnos az Istenbe vetett hitet az a sok gonoszság is aláássa, amit Isten nevében követnek el. Vannak, akik emiatt arra jutottak, hogy jobb lenne a világ vallás nélkül. Te mit gondolsz?

Nincsenek megjegyzések: