2011. február 24., csütörtök

Mindennapi...


... mérgeink...
... most nem a tartósítószerekre, vegyszerekre, színezékekre gondolok...
... hanem egy alattomos, mindannyiunkat érintő lelki méregre a stresszre...

A mindennapi nyomás okozta feszültség leküzdésének egyik módja az, ha humorérzéket fejlesztesz ki (Prédikátor 3:4). Nem kell bolondozó embernek lenned ahhoz, hogy vidám szellemet ápolj. „ A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is kiszárítja” (Példabeszédek 17:22, Újfordítású revideált Biblia).
Hajlamos vagy arra, hogy másnapra halassz dolgokat? Végső soron a halogatás csak növeli a stresszt, ahelyett hogy csökkentené. A Biblia ezt a tanácsot adja: „Kötelességteknek teljesitésében ne legyetek restek” (Róma 12:11, Báró Szepesy féle fordítás). Állíts össze egy listát írásban vagy gondolatban azokról a dolgokról, amelyeket el kell végezned (Példabeszédek 21:5). Ezek után határozd meg azokat a feladatokat, amelyeket először kell elvégezned — majd fogj hozzá.
De mi van akkor, ha legjobb erőfeszítéseid ellenére feszültnek érzed magad vagy stressz alatt vagy? Talán határozott erőfeszítést kell tenned gondolkozásod megváltoztatására. Ne időzz a múltbeli hibákon. Az csak fokozhatja a fennálló stresszt. Egy XIX. századi filozófus ezt írta: „ Az életet csak visszafelé tekintve lehet megérteni; de élni előrenézve kell.” Bár tanulhatunk a kudarcokból, jelenlegi tetteink a jövőnkre vannak formáló hatással.
Dávid király rámutatott a stressz elleni legjobb orvosságra, amikor Jehovához imádkozott: „Eláradtak szívemnek szorongásai, nyomorúságaimból szabadíts meg engem” (Zsoltárok 25:17). Igen, Dávid Istenre tekintett aggodalmai enyhítése érdekében. Ha időt szakítasz arra, hogy olvasd Isten Szavát és elmélkedj azon, akkor hozzá hasonlóan úgy fogod találni, hogy közelebb érzed magad Istenhez. Amint értékelni kezded Isten céljait, ez arra fog indítani, hogy az érdekeit helyezd életedben az első helyre, ami sok szükségtelen aggodalomtól szabadít meg (Máté 6:31, 33). Tanulj meg egyszerre csak egy nappal foglalkozni. Miért tetéznéd a mai nap aggodalmait a holnapiakkal? Jézus ezt így fejezte ki: „Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja” (Máté 6:34).

Fotó: internet

2 megjegyzés:

Timi írta...

Annyira igaz, amit írtál...A Zsoltárok a kedvencem...:o) Pont Dávid miatt, aki annyi mindent átélt és mégis mindig Istenben bízott!

Szera írta...

Ez így van... :)