2013. november 17., vasárnap

Tudom...

... ,hogy nagyon sokan szorongunk ebben a kifordult-kizökkent-embertelen világban. Amikor szeretteink vesznek körbe bennünket, akkor sokkal jobb, de nem állhat mellettünk mindig valaki. ( hiszem, hogy Valaki mindig velem van! ) Mit tegyünk, ha felerősödnek a félelmek, szorongások? Talán másnak is hasznosak lehetnek ezek a gondolatok:

  • Légzéskontroll elsajátítása. A terápia során fontos kitérni és elmagyarázni a fokozott légzés és a pánikroham kapcsolatát. Az ún. hiperventillációs próbával akár szemléltetni is lehet, hogy a kb. 2 percen keresztüli gyors be-, és kilégzés hasonló tüneteket tud produkálni, mint amit a kliens a pánikroham alatt át szokott élni.
    A pánikrohamokra jellemző fokozott légzéssel szemben könnyen és hatékonyan lehet a légzéskontrollt elsajátítani. Lényege, hogy a kliens lassan, lassabban szívja be az orron a levegőt (kb. 3 sec), majd pici bent tartás után – a szájon át – lassan fújja ki (kb. 5 sec). Szoktam ajánlani, hogy képzeljék el a levegőmolekulákat, és kövessék „azok” útját. Így a légzés még könnyebben mélyül, és a figyelem szintén elterelődik. Érdemes és fontos a légzéskontrollt elsajátítani, naponta gyakorolni. Először nyugalomban kell ezt végezni, majd járás közben, és végül azon a helyen is, amelyhez esetleg a félelem kapcsolódik. Pánikroham kialakulása nem másodpercek, hanem percek alatt alakul ki, így bármikor, azonnal bevethető ez a módszer – akár vezetés közben, egy közlekedési dugóban.
  • Progresszív relaxáció elsajátítása. Ez az egyszerű és praktikus technika a főbb izomcsoportok megfeszítésével, és a feszítés kiengedésével csökkenti a szorongást. A módszer kidolgozása Edmund Jacobson (1938) nevéhez fűződik. Az orvos szerint, ha a testünk ellazul, azt a lelkünk is követi. Ha tehát belül feszültek vagyunk, akkor az izmaink is megfeszülnek. Ha pedig az izmaink ellazulnak, a lelkünk is ellazul. Összességében a mély izom relaxációval szorongást gátló állapot jön létre3.
    A progresszív relaxáció teljes szövege és hanganyaga az interneten számos helyen elérhető. Érdemes azt naponta gyakorolni, és ezáltal is növelni azt az időt, amit valaki önmagára szentel! Ez a fajta relaxáció abban szintén segít, hogy tudatosuljon: a mindennapokban ki, melyik izomcsoportját feszíti meg feleslegesen? A módszert a különféle masszázsokkal bátran kiegészíthetjük (pl. kötött tarkó esetén).

Legyen szép-nyugodt-békés napunk! :)

Beautiful sunset....

Fotó: Pinterest

Nincsenek megjegyzések: