2013. november 29., péntek

Lánykoromban...

... nagyon sok romantikus regényt olvastam. Na, nem olyanokat, amiket ma annak hívnak. Azok a könyvek bemutatták az igazi karaktereket. Voltak köztük ledér nők, kalandor férfiak és erkölcsös emberek. Mindig vonzott a becsületesség, az emberi tartás, meg nem alkuvás. Az igazi értékek.

De mit is nevezünk értéknek? Olyan erkölcsi elveket, amelyeket jónak és fontosnak tartunk. Ilyen például a megbocsátás, a becsületesség, a szabadság, a szeretet, az élet tisztelete és az önfegyelem. Az, hogy mit tartunk értékeknek, hatással van a viselkedésünkre, a fontossági sorrendünkre és a kapcsolatainkra, valamint arra, hogy mire tanítjuk a gyermekeinket. Ám annak ellenére, hogy az erkölcsi értékek fontosak, hanyatlóban vannak. Te is így látod?

Az emberiség fennmaradása "attól függhet, hogy elfogadunk e egy közös értékrendet - írja egy újság. A legszélesebb körben elfogadott egyetemes erkölcsi érték talán az aranyszabály" (Counseling and Values).
Milyen aranyszabályra utalt a cikk írója? Arra, amelyet Jézus Krisztus fogalmazott meg: "úgy bánjatok másokkal, ahogy szeretnétek, hogy veletek bánjanak!" (Máté 7:12, Biblia - Egyszerű fordítás).

Miért mondhatjuk, hogy az erkölcsi értékek gazdagabbá tesznek? Hogyha elolvasod ezt a cikket, megtudod a választ: http://www.jw.org/hu/kiadvanyok/folyoiratok/g201311/erkolcsi-ertekek-gazdagabba-tesznek/



Fotó: internet

Nincsenek megjegyzések: