2017. október 20., péntek

Ősz...

... mivel kapcsoljátok össze? Én: alma, körte, sütőtök, avar, illatmécses, köd, meleg pulóver, csodálatos színek, krizantém.
Jó néhány éve valami más is bekerült a köztudatba, a halloween tök. Az őszi díszítés főszereplőjévé vált. De vajon ártalmatlan szokáshoz kötődik?
Tények a halloweenről
Felétek ünneplik a halloweent? Az Egyesült Államokban és Kanadában ez egy közismert ünnep, melyet minden évben október 31-én tartanak meg. A hozzá kapcsolódó szokások azonban a világ számos más részén is elterjedtek. Vannak olyan ünnepek is, amelyeket bár másképp neveznek, de a fő témájuk ugyanaz: kapcsolattartás a szellemvilággal, beleértve a halottak szellemét, tündéreket, boszorkányokat, sőt az ördögöt és a démonangyalokat is. (Lásd a  „Halloweenhez hasonló ünnepek világszerte” című kiemelt részt.)
Bár a halloweent a legtöbben amerikai ünnepként tartják számon, évről évre egyre több országban veszik át. Sok újdonsült ünneplő azonban nincs tisztában azzal, hogy a halloween szimbólumai, díszítőelemei és szokásai pogány eredetűek, és a legnagyobb részük földöntúli lényekhez és okkult erőkhöz köthető. (Lásd a  „Honnan ered?” című kiemelt részt.)
Rajtad áll, hogy mit gondolsz róla és ünnepled-e.


 Fotó: Internet

7 megjegyzés:

Timi írta...

Az őszről nekem is inkább a forró tea és a meleg pulcsi, no meg kendő jut eszembe :o)
Most ráadásul olyan szép az ősz! Kár, hogy jövőhéten már lehűl az idő... én karácsonyig szívesen ellennék így!
Mi se ünnepeljük Halloweent :o)

Szera írta...

Kedves Timi! Köszönöm, hogy írtál! Én is nagyon szeretem a langyos, színes, napfényes őszt! 🐥🐤

gubike írta...

Gyerekkoromban tökmag pörköléskor szoktunk tökfej lámpást csinálni, de nem kötöttük semmihez. Gyertyát raktunk bele, s tetszett, hogy világít a tökfej a sötétben.

Szera írta...

Kedves gubike! Köszönöm a hozzászólásodat! Szép őszt! <3

horimarika írta...

Mi szoktunk bulizni a közösségi házban... Gyerekek, felnőttek, olyan kis családiasan. Beöltözunk, játszunk jókat, táncolunk, eszünk (rémes étkek versenyét rendezünk)... A gyerekek esti séta keretében szoktak csokit gyűjteni is. Lehet ünneplésnek nevezni, de inkább egy remek alkalom, hogy szórakozzunk, időt töltsunk együtt. Az ünnephez kapcsolodóan szoktunk az eredetéről kis ismertetőket olvasni, tesztet is írtunk már... És a sok kifaragott tök este mécsessel világítva nagyon hangulatos.

Éva oldaláról jutottam hozzád és már látom, hogy sok szép percem lesz itt nálad. Megyek is olvasni!

Szera írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Szera írta...

Kedves Marika! Szeretettel köszöntelek az oldalamon. Érezd jól magad! :)