" Eljött a sütőtök szezonja. Már rég óra kívántam elkészíteni a "pumpkin pie"-t, és hát íme, most végre sikerült! :D
(Eredeti recept angolul itt: http://www.pickyourown.org/pumpkinpie.php )
Pitetészta (morzsás tortalap):
Hozzávalók:
1,5 csésze liszt
2 k cukor
½ kk só
1/6 csésze HIDEG növényi olaj
1/3 csésze HIDEG vaj
¼ csésze hideg víz
Elkészítés:
Összekeverjük (mixerrel is lehet) a lisztet, cukrot, olajat+vajat, sót úgy, hogy ne legyen azért teljesen homogén.
Hozzáadjuk a vizet (csak éppen annyit, hogy összeálljon), de nem kell túlkeverni.
Ha van időnk, betesszük egy fél órára a hűtőbe.
Egy közepes méretű formát kikenünk és beleegyengetjük egyenlő vastagságúra ezt a masszát úgy, hogy a forma szélét is teljesen befedje (még azon felül is mehet egy kicsit). Ebbe a tésztába jön majd a töltelék.
Sütőtökös töltelék:
Hozzávalók:
1 nagyobb (édes) sütőtök – ebből készítjük majd a tökmasszát
1 csésze cukor (vagy 1/3 csésze Stevia, vagy 1,25 csésze méz)
1,5 kk fahéj
1 kk szegfűszeg
1 kk borsmenta (de fodormenta is jó :P) – jól összetörve
½ kk gyömbér (megreszelve)
½ kk szerecsendió
½ kk só
4 egész tojás (vagy esetleg csak a fehérje)
½ liter tej (attól függ).
Elkészítés:
Megsütjük a tököt.
Kivesszük a belét, olyan 15 percet hagyjuk állni, hogy szétváljon tőle a víz, amit majd letöltünk róla.
Jól összemixereljük, és olyan 3 csésze tökmasszát kell kapnunk.
Minden hozzávalóval összemixereljük.
A tejet a legvégén tesszük hozzá, és csak annyit, amitől nem lesz túlságosan híg.
Beletöltjük a pitetésztába, amit azelőtt elegyengettünk a tortaformában.
Először 210 C fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd 175 C fokon tovább sütjük 45-60 percet.
Szúrópróbával vizsgáljuk meg, hogy megsült-e.
Kihűtjük, és hidegen (esetleg tejszínhabbal) tálaljuk.
Nagyon finom, tényleg! :))) "
Köszönöm a receptet! http://foznitanulunk.blogspot.hu/2013/10/sutotokos-pite.html
1 megjegyzés:
Jé! Ilyet még nem ismertem,köszi! Én magát a sütőtököt nagyon szeretem jópár éve.érdekes,hogy régesrégen nem bírtam megenni,most meg.....:)
Megjegyzés küldése