2014. szeptember 16., kedd

Tudod...

... mit jelent a kiégés?
Nem pusztán azt jelenti, hogy valaki fáradtan végzi a munkáját, vagy bizonyos mértékű stressz alatt van.
A kiégés krónikus kimerültséggel, ingerlékenységgel és fásultsággal jár. A kiégés jele, ha valaki közönyösen végzi a munkáját, elveszti a motivációját, és már nem olyan hatékony, mint korábban.
Tanulmányok kimutatták, hogy a kiégés számos érzelmi és fizikai betegséggel is összefüggésbe hozható.
De hogyan alakul ki ez az állapot? Gyakran a munkahelyi túlterheltség az egyik ok. A gazdasági nyomás miatt a munkáltatók egy része elvárja, hogy az alkalmazottak tovább maradjanak bent a munkahelyen, időnként akár kevesebb pénzért is. A technika fejlődése miatt némelyek folyamatosan kapcsolatban vannak a munkájukkal, így elmosódnak a munka és a magánélet közötti határok. A kiégéshez az is hozzájárulhat, ha valaki nem érzi biztosnak az állását, nincs beleszólása a munkájával kapcsolatos részletekbe, vagy úgy érzi, hogy igazságtalanul bánnak vele.


Mit tehetsz, ha te is munkahelyi kiégésben szenvedsz? Az biztos, hogy a változtatás lehetetlennek tűnhet, ha úgy érzed, hogy a körülmények áldozata vagy.
DE a következő négy lépést mindenképpen érdemes átgondolnod. Talán rájössz, hogy olyasmit is tehetsz, ami eddig fel sem vetődött benned. Hogyha érdekelnek ezek a lépések, kattints ide:
http://www.jw.org/hu/kiadvanyok/folyoiratok/g201409/munkahelyi-kieges/

4 megjegyzés:

Jucus írta...

Köszönöm a bejegyzésed, nálam abszolút időszerű! Ki fogom nyomtatni ill. van olyan pont is, amit már megtettem.

Szera írta...

Kedves Jucus! Nagyon örülök,hogy segített!

G.Marta írta...

Őszintén sajnálom azokat, akiknek a mai törtető világban kell produkálni, mert a mai körülmények között nem elég dolgozni, teljesíteni kell, nem is akárhogyan és még akkor is aggódhatsz az állásodért. Ebben valóban ki lehet égni, bele lehet fáradni és nincs megállás.
De a másik véglet sem jó, mint az enyém, az állandó tespedés. Ezt meg én tanúsíthatom. Az arany középút, - mint sok mindenben -,az lenne jó!!

Szera írta...

Kedves Márta! Igen! Fontos, hogy tevékenykedjünk, de jóleső fáradtsággal. Ez az abnormális világ abnormális iramot diktál és nehéz bölcsen cselekedni, amikor nem a magunk értelmére támaszkodunk, akkor ez jóval könnyebben megy! :)