2013. augusztus 2., péntek

Viszonylag...

... sűrűn járunk az Ikeába, mindig lenyűgözött a lepénykenyerük. (knäckebröd) Nem nevezném olcsónak, meg ahhoz messze is van, hogy ott vegyem. Találtam egy receptet, ami szerintem tökéletes. Szeretettel közzéteszem! :)

25 dkg liszt (vegyesen, én fehérlisztet és teljes kiőrlésű rozslisztet használok, tetszőleges arányban)
  5 dkg vaj
  1 teáskanál só
  1 teáskanál cukor
  1,5 dl tej

A lisztet és a vajat összemorzsoltam, beletettem a többi hozzávalót, kemény tésztát gyúrtam. Fél óráig pihentettem, majd kis gombócokat formáltam, lisztes lapon nagyon vékonyra nyújtottam,  megszurkáltam villával és nagy lángon sütöttem, sütőpapírral bélelt tepsiben.

Csináltam egy nagyon rosszul sikerült fotót, de a lényeg látszik. Annyiban más ez a kenyérke, hogy tej helyett 2 kefírt tettem bele, ehhez több liszt kell, dúsítottam köménymaggal, napraforgómaggal, lenmaggal, szezámmaggal. Elfeledkeztem róla és kicsit túlkelt. (2 napot töltött a hűtőben). Kitaláltam valami újat, mert olyan finom illatok terjengtem a lakásban, amikor sült, hogy a lányom megkérdezte: Anya! Almás-lepényt sütsz? Amikor megkóstolta, akkor pedig így szólt: "Ez olyan finom, mintha sajtot és aszalt paradicsomot is ennék hozzá! Akkor én mediterrán lepényt sütöttem? :)

Ha van kedvetek, próbáljátok ki! Jó étvágyat hozzá! :)

3 megjegyzés:

Monika írta...

Köszi!Nagyon jól hangzik, elteszem a receptet hűvösebb napokra.:)

Timi írta...

A tiéd túlkelt? Akkor kell hozzá élesztő is?

Szera írta...

Nem kell hozzá élesztő! Állásában el kezdett erjedni, gondolom ez az igazi kovász. :)
Mammka! Nem bánod meg! :)