2010. július 17., szombat

Ki...


... mint veti ágyát...

Vetetlen ágy – jó egészség
A reggeli beágyazás elhanyagolása segíthet megőrizni egészségünket… A legújabb kutatások szerint, bár a bevetetlen ágy látványa nem valami szép, az asztmát és allergiát okozó poratkák számára azonban legalább ennyire visszataszító. A Kingston Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a rovarok nem maradnak életben a bevetetlen ágyban kialakuló meleg, száraz körülmények között. Egy átlagos ágyban akár 1,5 millió poratka is tanyázhat, a parányi rovarok az elhalt emberi bőrt fogyasztják, és olyan allergén anyagokat termelnek, amelyeket alvás közben belélegzünk. Az elfoglalt ágyban létrejövő meleg, nyirkos környezet ideális élettér az élőlények számára, de túlélésük nehezebbé válik, amikor megfogyatkozik a nedvesség. A kutatást vezető dr. Stephen Pretlove elmagyarázta, hogy az atkák a testük külső felületén elhelyezkedő apró mirigyeken keresztül veszik fel a vizet a légkörből. Ha tehát egyszerűen nem ágyazunk be reggel, az ágyneműből és a matracból napközben elpárolog a nedvesség, így az atkák kiszáradnak és elpusztulnak. A kutatók 36 brit háztartásban vizsgálták a lakók napi rutinjának hatását az általuk betelepített atkapopulációkra. A fűtést, a szellőzést, a szigetelést és más építészeti részleteket is módosították annak érdekében, hogy elemezhessék az atkák életben maradását. A kutatás azzal az előnnyel járhat, hogy segítségével vissza lehet szorítani az atkák okozta betegségekre fordított 700 millió fontnyi egészségügyi kiadást.

FOTÓ: INTERNET

7 megjegyzés:

Timi írta...

Ez nagyon érdekes...:o) Bár én azért továbbra is "beágyazós párti" vagyok :o). Ha reggelente jól kiszellőztetjük az ágyneműt és utána ágyazunk be, akkor is kiszáradhatnak a poratkák...

Erika írta...

Mostmár lehetne mentségem... de sajna muszáj beágyazni, a nappaliban alszunk:) mégis néha úgy hagyom és lustizunk egész nap:)

Monika írta...

Jaj,de jó!!!!!Néha beágyazok,jó látni a rendet, deáltalában ahogy kikeltünk az ágyból,az úgy marad.:) Most már igazolva is vagyok,hurrá!!!!:)
Persze szerencsém van,mert van külön hálószobánk, intim szféránk,ahova csak mi megyünk be....

Raindrop írta...

Én sosem ágyazok be, mert nagy ágymatracon alszom, és ott nem is lehet. Viszont a hálószoba tabu, oda senki, csak akit beengedek. :)
A fotó csodálatos!

Szera írta...

Raindrop! Nem vagyunk rokonok?! :)

Juhizs írta...

Jó cikk volt... s, a régiek sem voltak buták, mikor mindig mondták, hogy ha tehetjük, akkor rakjuk ki ablakba, erkélyre, kertbe a napra szellőzni az ágyneműt...

Szera írta...

Szia Juhizs! A régiek jóval ösztönösebbek és bölcsebbek voltak... :)
Rég hallottam rólad... :)