2014. december 5., péntek

...

... megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket” (János 8:32) - mondta Jézus.


Nézzünk szét egy kicsit a Mikulás házatáján, valóban kereszténynek való szokások szövik át ezt az "ünnepet" ?

Régi és modern hagyományok

 1. Magyarországon a Mikulás ajándékozás hagyománya körülbelül 100 évvel ezelőtt kezdődött. Azóta a karaktere megváltozott.
.2 Régebben a Mikulás sétált a házak körül, és egy vagy több

krampusz kísérte (démoni karakterek). A Télapó a jóságot és a jótettekért járó jutalmat, a krampuszok pedig gonoszságot és a rossz tettekért járó büntetést képviselték. (Hasonlóan a pogány Odin istenhez, aki egy személyben jó és rossz.)

Ez az ördög formájú figura osztrák területről származik, neve is az ausztriai németből való. A német Krampus szó a karom jelentésű régi német Krampen szóból származik, a figurát egyes területeken Krampeln néven ismerik. A gyermekeket rémisztgető alak legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a láncát csörgeti, virgáccsal fenyegeti a gyerekeket, a rendetleneket megbünteti. A krampusz alakja minden bizonnyal a téli napforduló pogánykori hiedelemvilág szellemeinek testet öltője, ördög formájú, patás, szőrös, szarvakkal ellátott ábrázolása pedig a keresztény gondolatkör gonosz elképzeléseire vezethető vissza. A jóságos ajándékosztó megtestesítője mellett, aki a Mikulás, szükség volt a rosszaság és a büntetésosztó megformálására is. A keresztény néphagyomány következtében a jóságos Mikulás mellett a gonosz krampusz, az ördöggel azonosult. A krampusz mára már megszelídült, hiszen a bécsi cukrászdák kedves kis marcipán krampusz figurákat gyártanak és a játékboltok is szívesen árulnak vidám és mókás krampuszbábokat.


Forrás: Internet és Wikipédia















2 megjegyzés:

Kánya Andrea írta...

Így gondolom én is. :)
Bár én nem szeretem ezt az ünnepet (se), de a családom ateista tagjai tartják. Így valamennyire van nálunk Télapózás. Viszont tudatosan közlöm a gyerekekkel (és itt mindig vállalom, hogy azt mondják rólam, hogy nem normális anyuka :) ), hogy elmondom a gyerekeimnek, hogy azok ott emberek, és az ajándékok mamától és xy-tól van. Sosem szerettem a mellébeszélést. Ebben miért tenném?

Szera írta...

Andrea! Le a kalappal! Az emberek zöme nem szeret kilógni a sorból még akkor sem, ha ez mondjuk katasztrófához vezet. Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet! :)