2014. november 7., péntek

Hétvégén...

... az egyik kedves barátunk új életet kezd. Megkeresztelkedik. Szeretném valami aprósággal meglepni. Kedvence a mézeskalács, ezért ma sütöttem egy adagot és rajzolok neki egy könyvjelzőt és még kitalálom, hogy melyik bibliaverset írjam rá.
A mézeskalács igazából egy svéd gyömbéres keksz. Nagyon finom, igen jól állja a mintázást! :) Hogy ez miért fontos, azt megmutatják a képek! :) Szeretettel megosztom veletek a receptjét! Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
•55 dkg liszt
•30 dkg margarin (vaj!)
•2 db tojás sárgája...
•10 dkg porcukor
•10 dkg méz
•1/2 evőkanál őrölt szegfűszeg
•1/2 evőkanál őrölt fahéj
•1/2 kiskanál szerecsendió
•1/2 kiskanál gyömbér
•1 kiskanál sütőpor
•4 dkg kakaó

A lisztet összekeverem a porcukorral, fűszerekkel, sütőporral és a kakaóval, majd elmorzsolom a vajjal. A tojássárgákat és a mézet hozzáadva jól összegyúrom. A kész masszát pihentetni kell minimum 3 órát, de legfeljebb 1 napot. Pihentetés után a tésztát kinyújtom 2-3 milliméter vékonyságúra, majd formákat szaggatok belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 5-6 percig sütöm.
Eddig a recept. Én kinyújtottam, csipkét hengereltem bele nyújtófával és úgy szaggattam ki. Semmivel nem kentem le a tetejét. A fenti fűszereket most másfél evőkanál Kotányi mézeskalács fűszerrel helyettesítettem. Nagyon finom, illatos ez a fajta fűszerkeverék. DE! Az eredeti receptet is megsütöttem már és nagyon finom! Jó sütögetést mindenkinek!






7 megjegyzés:

Éva írta...

Jó kis recept és nagyon tetszik a mintázási technikád!

Szera írta...

Köszönöm kedves Éva! :)

Eszter/SubRosa írta...

Nagyon tetszenek! ( a második fotó olyan, mintha agyagból készültek volna a sütijeid) Nem reped meg a tészta sütés közben?

Juccantó írta...

Nagyon köszönöm az ötletet:))))

Szera írta...

Nem repedt meg!:)
Nagyon örülök, hogy nektek is tetszik! ♥

Timi írta...

Szinte érzem az illatát!!! :o) No meg az ízét!

Szera írta...

Timi! ♥