2015. október 27., kedd

Narancs...

... és csokoládé. Tökéletes párosítás! :) Rendkívül finom csokis lepényt ettem egy kedves ismerősömnél, amit áthatott a kellemes narancs íz és illat. Mivel Angliában lakik az egyik lánya, azt hittem valami ottani finomság az, ami az üvegben volt, mert megmutatta azt az illatos csodát, amit a süteménybe kevert! DE! Nem! :) Saját készítésű - cukrozott narancshéj volt! A leggyorsabb és legfinomabb változat, amit valaha láttam! 2-3 narancs héját sajtreszelőn lereszeljük, kb. ugyannyi barnacukorral összekeverjük. Egy napig hagyjuk állni, néha megkeverjük, furcsa, mézszerű anyag gyűlik össze a tálka alján. (Ezt krémsajttal szokta kikeverni, hogyha répatortát süt és a kihűlt sütemény tetejére keni! Hm! :) ) Az egészet kis méretű üvegbe tesszük, rácsavarjuk a tetejét, hűtőszekrényben tálaljuk. Egy kis tepsinyi kakaós-csokis süteményhez kb. 1 teáskanálnyi elég!
Felmerülhet, hogy a narancshéj telis-tele van mérgező vegyszerrel, akkor most mit csináljunk?!


"Mossuk meg jó alaposan! Ez a tanács nem csak akkor áll, ha a héjat is el akarjuk fogyasztani, hiszen a hámozásnál könnyen a kezünkre, vagy a gyümölcs húsára kerülhetnek a szermaradványok. Akár citrusról, akár banánról legyen tehát szó, bármilyen furán hangzik is, evés előtt mossuk meg jó alaposan a gyümölcsöt, majd a kezünket is! Ha bevállaljuk, hogy felhasználjuk a nem ökológiai termesztésből származó citrus héját, ez a művelet még fontosabb. Egy amerikai kutatás szerint például a tiabendazol 50-75%-a volt eltávolítható a citromokról habzó anyaggal történő lemosással. Külföldön kaphatóak kifejezetten zöldség- és gyümölcsmosásra kifejlesztett lemosószerek. Ezek hiányában megteszi a következő házi praktika is: 2 percre áztassuk be a gyümölcsöket almaecetes vízbe, majd sikáljuk le egy kefével. Végül folyóvíz alatt jó alaposan öblítsük át. Tudnunk kell azonban, hogy mivel a kérdéses anyagok fokozatosan beszívódnak a héjba, sőt, még a gyümölcs húsába is, teljes eltávolításukra nincs lehetőség." http://tudatosvasarlo.hu/cikk/citrusok-heja-%E2%80%93-mielott-belereszelned-sutemenybe
 Fotó: Internet

4 megjegyzés:

Éva írta...

Tetszik ez a recept! Majd kipróbálom én is. Egyszer készítettem úgy csokikrémet tortába hogy kevés narancshéjat reszeltem bele, egyből észrevették a lányaim!
Gondolom hogy nem fontos a barna cukor jó a sima kristálycukor is?

Szera írta...

Persze! Jó a sima kristálycukor is! Bizony, egy kis narancs csodákra képes! ;) ♥♥

Monika írta...

Narancsos....Fincsi.Köszi!

Szera írta...

Szívesen! ♥♥♥