2013. december 17., kedd

Szeretitek...

... a rétest? Én nagyon! :) A nagymamám annak idején húzta-nyúzta a nagyasztalon, ami az általa szőtt, ahogy ő mondta darócvászon terítőn volt. Gyerekként csodáltuk, ahogy a cipónyi tésztából egy asztalt betakaró hártyavékony csoda lett. Én a "zuzorkás" túróst és az "ómást" szerettem legjobban. Mindig készült mákos is és az édesapám kedvéért káposztás. Emlékszem mekkora csalódás volt, amikor véletlenül abba haraptam almás helyett. Bár most haraphatnék bele, hisz akkor mindketten velünk lennének, de ez egy másik történet...
Ma találtam egy receptet a neten, drága Jucc, köszönet érte! Tudom, hogy ez nem az az "igazi", de jónak tűnik. :)
Szeretettel megosztom veletek!

Tiroli rétes

Hozzávalók

  • 2 bögre liszt,
  • 2 egész tojás,
  • 1 db tejföl,
  • csipet só,
  • 5 dkg margarin,

Elkészítés

Ezeket az anyagokat összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
1 bögre lisztet 20 dkg margarinnal kikeverünk és a tésztára kenjük. Ezután feltekerjük, mint a beiglit és 8 felé vágjukA darabokból vékony téglalapokat nyújtunk kb. (12-13 cm széles), majd a kívánt tölteléket a közepén egy csíkban beletesszük. A végén a széleit ráhajtjuk egy kicsit, majd az alsó és felső szélét is. (úgy, hogy fedjék egymást).
Zsírozott tepsibe csúsztatjuk és felvert tojással megkenjük. A tetejét villával kicsit megszurkáljuk és szezámmaggal megszórjuk (ez a tetejét összefogja és szépen lehet szeletelni). Szép pirosra sütjük.
Kihűlés után ferdén felszeleteljük.
tiroli retes

Igazi leveles, rétes állagú lesz, mintha nyújtottuk volna.

2 megjegyzés:

Timi írta...

12-13 cm széles? Nem túl kicsi? A képen a tieid mintha nagyobbak lennének...:o) Mert ha a 12 cm-es tésztát kétfelől felhajtom, akkor bizony alig marad pár centi.. vagy valamit rosszul olvastam? Az is meglehet...:o)))

Szera írta...

Timi! Még nem próbáltam ki, csak a receptet osztottam meg! :)