2013. június 19., szerda

Hogyha...

... megkérdeznék tőled, hogy van e benned előítélet, lehet, hogy rögtön rávágnád: Nincs! Ezzel én is pont így vagyok.
DE! Ez valóban így van?!

Egy kis körkép a világból:

Kanada - "Bár a kormány tisztában van vele, hogy milyen sokféle nemzetiség él az országban és számos törvénnyel és rendelettel védi a különböző közösségek jogait, a rasszizmus miatt még mindig jelentősen sérülnek az emberi jogok. (Amnesty International Report 2012).

Európa - "Az európaiak 48 százaléka úgy gondolja, hogy a hazájában nagyon keveset tesznek a diszkrimináció felszámolásáért" (Intolerancia, Prejudice and Discrimination: A European Report, 2011).

"A kelet-európai romákat hazájukban előítéletekkel sújtják, külföldön pedig bűnbaknak teszik meg őket, és nincs olyan politikus, aki meg akarná oldani a problémájukat" (The Economist, 2010.szeptember 4.).

Afrika - "Számos országban még mindig megszokott a nők elleni erőszak és diszkrimináció" (Amnesty International Report 2012).

Nepál - A dalitok (érinthetetlenek, vagyis a legalantasabb kasztokhoz tartozók) sok helyen diszkriminációval találják szembe magukat, főként a gazdasági, társadalmi és kulturális életben" (Human Rights Watch World Report, 2012).

Egy rendkívül érdekes cikksorozatot találhatsz, ha rákattintasz a következő linkre: http://www.jw.org/hu/kiadvanyok/folyoiratok/wp20130601/eloitelet-mindenhol-jelen-van/

Ezen kívül egy nagyon egyszerű "tesztről" is olvashatsz itt és így közelebb kerülhetsz a kérdésre adott válaszodhoz: Vajon bennem is van előítélet?

Kellemes olvasást és jó elmélkedést kívánok!

4 megjegyzés:

Katalin írta...

mindenkiben van diszkrimináció, ami alatt azt értem, hogy ha sértést, sérülést kaptál egy bizonyos visekkedéstől, azoktól tartasz, és igyekszel távol maradni,
bizonyos VISELKEDÉS-től riadsz, és nem fajtól, nemtől, vallástól

Névtelen írta...

Katalin hsz- hoz semmit nem kell hozzátenni, teljesen helyénvaló és egyetértek!

Szera írta...

Nagyon köszönöm, hogy megosztottátok a véleményeteket!

Erika írta...

Bizonyos viselkedéstől, vagy azoktól, akik így viselkednek? Mert néha nehéz különbséget tenni... Pedig Isten tesz. Ő gyűlöli a rosszat, de nem az embert, aki teszi... Ezt kell nekünk is utánozni.