2013. január 14., hétfő

...

...‎"Nagy különbség van a részvétlen némaság és az együtt érző meghallgatás között. A modern ember egyik legnagyobb keserve, hogy nincs hol, nincs kinek a batyuját kiteregetni. Ezért olyan keresettek a pszichiáterek, akik türelmes, fizetett szak-meghallgatók, s olykor nem is tesznek mást, csak hagyják, hogy a páciens alaposan kibeszélje magát, s már ezzel is gyógyítanak. Holott egymás orvosai lehetnénk - egy kis szeretettel, empátiával, valódi és nem színlelt érdeklődéssel embertársunk személye iránt. Megérinteni a remegő kezet, elmélyedni a repdeső tekintetben, azt sugallni: "Most te, egyedül te vagy a fontos", s lenyugtatni a zaklatott lelket, azáltal, hogy osztozunk vele."
Jókai Anna


Hogyha szívesen olvasnátok az ún. erőszakmentes kommunikálásról, ebben a blogban érdekes dolgokat találhattok.
Szerintem vannak emberek, akik ösztönösen így élnek, vagy azért, mert van egy felsőbb vezetésük és szeretnének RÁ hasonlítani.:)
Tanulni mindannyiunknak kell egy életen át!

http://www.emkblog.hu/2013/01/empatia-alapok.html#more

Kép: Henry McCausland

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megnéztem az oldalt és elolvastam a bejegyzést. Tetszik.
Azon gondolkodtam közben, min múlik, hogy tanfolyamon vagy az anyukájától tanulja meg valaki az empatikus odafigyelést, hallgatást. Istenáldotta sorsa van annak, aki otthon tanulhatja meg mindezt.

Betti írta...

Mennyire egyetértek!
Régen ezért sem volt szükség pszichológusra - nem csupán azért, mert nem okítottak ilyen ismereteket. És így van: a legtöbb esetben elég lenne "csak" meghallgatni a másikat. Hogy kijöjjenek belőle a szavak.
Buzgón gyakorlom ezt - haladok, sokan szeretnek "bajolni" nekem, de nagyon-nagyon nehéz csak hallgatni és nem tanácsolni semmit. Ezen még nagyon sok fejlődni valóm van.

Egyébként azt gondolom, hogy a blogolás azért is olyan divatos téma, mert itt kicsit felszínre hozhatjuk azt a mondandónkat, amit máshol nem nagyon akarnak meghallgatni.

És ami még eszembe jutott: Istennel azért is jó lenni, mert mindig meghallgat. De jó lenne, ha ez kétirányú lenne!

Szera írta...

Köszönöm, hogy elmondtátok a véleményeteket! :)