2018. március 28., szerda

Közeledik...

... a húsvét, ilyenkor Jézus Krisztus feltámadását ünneplik az emberek. Az áruházakban roskadoznak a polcok a csokinyusziktól, tojásoktól, az emberek sonkát és tojást főznek, a lányok várják a locsolókat, a hívők hajnali misére mennek.


A húsvét ünnepe nem a Biblián alapul. Ha utána nézünk az eredetének, láthatjuk, hogy a húsvéti hagyományok ősi termékenységi rítusokból erednek. Érdemes megvizsgálni az alábbi tényeket:


1. Nyúl: "A mezei nyúl... a termékenységnek és az élet ciklikus megújulásának a jelképe" (Britannica Hungarica, 9. kötet, 176. oldal).
2. Tojás: A húsvéti tojás "az egyházi szimbolika szerint a feltámadó Krisztus jelképe, de a rítusokban betöltött szerepét tekintve egyértelműen termékenységi szimbólum (Magyar Nagylexikon, 9. kötet, 709. oldal).
"A tojás díszítésétés kultikus felhasználását... nem a kereszténység  kezdeményezte; az egyház egy korábbi gyakorlat kereszténnyé tételére törekedett " (Magyar néprajzi lexikon).
3. Locsolás: A locsolás szokása  "ered (etileg) - bizonyos Jézus feltémadásával kapcsolatos vallásos magyarázatok ellenére- profán, mágikus termékenységvarázsló rítus" (Magyar Nagylexikon, 9. kötet. 708. oldal).
4. Hajnali mise: Ez megfelel az ősi napimádók rítusainak, amelyeket "a tavaszi napéjegyenlőség idején tartottak, hogy üdvözöljék a napot és hatalmas erejét, amely új életet ad minden növekvő dolognak " (Celebrations-The Complete Book of American Holyday).


Különböző forrásművek így összegzik a húsvét eredetét: " A keresztény ünnep köré népszokások is szövődtek. Ezek közül sok az ősi európai és közel-keleti pogány tavaszünnepek szertartásaiból és jelképrendszeréből ered, csak később hozták kapcsolatba a feltámadás gondolatával (Britannica Hungarica, 9. kötet, 176. oldal).


"A húsvét ünnepében a tavaszünnep és a pogány meghaló és feltámadó istenek ünnepeinek szokásai keverednek " (Magyar Nagylexikon, 9. kötet, 707. oldal).


A Biblia óva int minket attól, hogy olyan szokások megtartásával imádjuk Istent, melyek nem tetszenek neki (Márk 7:6-8). A 2Korintusz 6:17 ezt írja: "Különítsétek el magatokat - ezt mondja Jehova -, és ne érintsétek többé a tisztátalant".
A húsvét egy pogány eredetű ünnep és akik szeretnének Isten kedvében járni, nem tartanak meg ilyen ünnepeket.
Fotó: Internet


Így bizonyára megértitek, hogy én miért nem ünneplem a húsvétot.
Mindenkinek szép, pihentető napokat kívánok.



Nincsenek megjegyzések: