Köszönöm Brigi!
Amennyiben a vegán változatot készítjük, a
kölestúróval kell kezdeni. Órákkal a tészta begyúrása előtt főzzük, hogy legyen
ideje kihűlni. Meleg kölest ne tegyünk a kelt tésztára, különben megpuhul, és
szétnyúlik az egész. (Igen, egyszer régen kipróbáltam. :) )
Túrós batyu
Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg tk tönkölybúza liszt
360 ml növényi tej
1 dl olivaolaj
2 ek gyümölcscukor
1/2 kk só
2 g élesztő
Töltelék:
1/2 kg túró
1 kis pohár tejföl
2 ek gyümölcscukor
1 csipet vanília
Köles"túró" vegánoknak:
1/2 bögre köles
2 bögre víz
1 kis pohár szójajoghurt (elhagyható)
20 csepp sztívia
1 marék mazsola
1 csipet vanília
1 csipet só
reszelt (bio) citromhéj
A kölestúró esetében a kölest négyszeres
mennyiségű vízben a vaníliával, sóval, citromhéjjal, sztíviával 20 perc alatt
megfőzzük. A végén belekeverjük a szójajoghurtot. Botmixerrel finomra
dolgoztatjuk, majd belekeverjük a mazsolát. Megvárjuk, hogy kihűljön!
Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tejbe,
amibe előtte belekevertük a gyümölcscukrot és megvárjuk, míg felfut. Azután a
lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk az olajjal. Hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, és a maradék tejet, majd jó alaposan megdagasztjuk.
Ha rendes túróval készül, amíg a tészta kicsit
kel, a túrót a tejföllel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk.
A tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagra,
tenyérnyi kockákat vágunk belőle, amiknek a közepébe halmozunk a túróból.
Két-két szemben lévő sarkát egymáshoz csíptetjük, majd a széleket
összenyomkodjuk.
Hagyjuk kelni kb. fél óráig, majd bő fél óra
alatt közepes lángon megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése