2015. január 8., csütörtök

...és...

... ajándék ismét. Nekem mindenképpen az! :) Számunkra hasznos és tetszetős recept!
Köszönöm Brigi!


Amennyiben a vegán változatot készítjük, a kölestúróval kell kezdeni. Órákkal a tészta begyúrása előtt főzzük, hogy legyen ideje kihűlni. Meleg kölest ne tegyünk a kelt tésztára, különben megpuhul, és szétnyúlik az egész. (Igen, egyszer régen kipróbáltam. :) )

Túrós batyu


Hozzávalók:



Tészta:


60 dkg tk tönkölybúza liszt


360 ml növényi tej


1 dl olivaolaj


2 ek gyümölcscukor


1/2 kk só


2 g élesztő



Töltelék:


1/2 kg túró


1 kis pohár tejföl


2 ek gyümölcscukor


1 csipet vanília

Köles"túró" vegánoknak:

1/2 bögre köles


2 bögre víz


1 kis pohár szójajoghurt (elhagyható)


20 csepp sztívia


1 marék mazsola


1 csipet vanília


1 csipet só


reszelt (bio) citromhéj





A kölestúró esetében a kölest négyszeres mennyiségű vízben a vaníliával, sóval, citromhéjjal, sztíviával 20 perc alatt megfőzzük. A végén belekeverjük a szójajoghurtot. Botmixerrel finomra dolgoztatjuk, majd belekeverjük a mazsolát. Megvárjuk, hogy kihűljön! 





Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tejbe, amibe előtte belekevertük a gyümölcscukrot és megvárjuk, míg felfut. Azután a lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk az olajjal. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és a maradék tejet, majd jó alaposan megdagasztjuk.





Ha rendes túróval készül, amíg a tészta kicsit kel, a túrót a tejföllel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk.





A tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, tenyérnyi kockákat vágunk belőle, amiknek a közepébe halmozunk a túróból. Két-két szemben lévő sarkát egymáshoz csíptetjük, majd a széleket összenyomkodjuk.


Hagyjuk kelni kb. fél óráig, majd bő fél óra alatt közepes lángon megsütjük.


Nincsenek megjegyzések: