2013. február 7., csütörtök

Menjek...

... vagy maradjak?! Álmok és valóság...

Réges-régi jelenség
" A kivándorlás.. a legrégebb óta választott megoldás szegénység esetén" - írja J. K. Galbraith közgazdász. Jákob patriarcha, akitől Izrael nemzete származott, szintén így döntött: amikor Kánaánt éhínség sújtotta, a közel hetven főből álló családjával Egyiptomba költözött (1Mózes 42:1-5, 45:9-11, 46:26,27). Jákob ott is halt meg, a leszármazottai pedig körülbelül 200 évig éltek Egyiptomban, mielőtt visszatértek Kánaánba.

Egy jobb élet reményében sokan döntenek úgy, hogy kivándorolnak hazájukból. A napokban olvastam, hogy kb. 500 000 magyar ember dolgozik külföldön, nem tudom mennyire pontos ez az adat, de elgondolkodtató. Sokan fontolgatják a kivándorlást, természetes igény, hogy mindannyian szeretnénk létbiztonságban élni! De vajon a külföldi munkavállalás beváltja a hozzáfűzött reményeket?
A kivándorlók sorsa különféleképpen alakul, de sokszor van egy közös pont az életükben, a család megsínyli, amikor a házastárs vagy az egyik szülő elköltözik, és évek tehetnek el, mire újra együtt tudnak lenni. Sok kivándorló a magány, az anyagi nehézségek és a családtól való távollét ellenére is az új hazájában marad. Annyi mindent feláldoztak a költözésért, hogy amikor nem válnak valóra az álmaik, nincs bátorságuk ezt elismerni és hazamenni, mert félnek, hogy gúnyolni fogják őket.

Ha szívesen elolvasnád, hogy vélekednek különféle emberek a saját kivándorlásukról, hogy élték meg szüleik nélkülözését az otthon maradt gyermekek és mi lehet fontosabb, mint a pénz, figyelmedbe ajánlom azt a cikksorozatot, amit itt olvashatsz: http://www.jw.org/hu/kiadvanyok/folyoiratok/g201302/kivandorlas-almok-valosag/

Fotó: internet


3 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Mindenki boldoguljon ott és úgy ahogy tud!Tulajdonképp az a szégyen-gyalázat,hogy ki kell vándorolni az egyik ,másik szülőnek-vagy az egész családnak,hogy enni tudjank és/vagy tisztességes bért kapjanak a munkájukért.Van olyan ismerősöm akinek bevált a külföld és az is akinek nem.Viszont a jó szakemberek lásd pl.orvosok sorra kivándoroltak,amit meg tudok érteni,de a Mo-i ellátás hanyatlik.
Politizálni nem szeretnék és senkit sem megbántani,de hogy O.V.egy-két éve azzal próbálta itt tartani az embereket,hogy máshol nem kapható Túró Rudi,hááááát,nem minősítem....
Aztán itt van az egyetemistáknak a röghöz kötés,kedves Szera,nehéz kérdés ez....

Szera írta...

Bizony, nagyon nehéz kérdés, ezért is kell nagyon komolyan mérlegelni a várható hatásokat!