2010. október 18., hétfő

Egy...


... szelet finom sütötököt? Jöhet! :)
Halloween-t? Neeem kérek...
Miért is?
"Mert mi szövetsége van az igazságosságnak és a törvénytelenségnek? . . . Vagy mi köze a hívőnek a hitetlenhez? . . . ’Ezért menjetek ki közülük és különüljetek el és tisztátalant ne érintsetek; és én magamhoz fogadlak titeket’ ” (2Korinthus 6:14–17).

"Halloween valószínűleg a kelta kultúra őszre (november 1-jére) eső újév Samhain ünnepéből ered. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Britanniának Rómával való kapcsolata idején két rokon római ünnep is elvegyült a halloweennel, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz. Az első a római Feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma).[1]

A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. György pápa a 800-as években a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31-re helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallow's Eve, „Mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints' Day (All Hallow's Day, „Szentek napja”). Később ez a kettő sok helyen összemosódott."

Forrás: WIKIPÉDIA
Fotó: INTERNET

6 megjegyzés:

Kőrösi Mercédesz írta...

Szera, szívemből szóltál:)

Timi írta...

Nekem is nagyon tetszik,amit írtál! Kár, hogy az iskolákban és óvodákban ezt nem így látják...:o(

Kisvic írta...

Pont most akartam írni egy ilyen posztot! :)Ügyes vagy! És hithű :)

Erika írta...

Mi ezen "ünnep" kapcsán kellett iskolát váltanunk pár éve, mert a fiam nem rajzolt arcot a töknek... röhejes! Az is vicc az egészben, hogy itt magyarkodik mindenki, de mégis "hellovínezni" kell, mert másoljuk a nyugati szokásokat...:) Nekik nincs identitászavaruk ettől a sok katyvasztól?!

Szera írta...

Örülök a hozzászólásaitoknak! :)

Monika írta...

Kiráz a hideg ettől a ....Halloween őrülettől!
Jó,hogy írtál róla!
Kiseri: ez őrület lehetett!Hú,de mérges lettem!