2009. december 20., vasárnap

Segítségül...


...szánom ezt a tanulmányt. Illetve inkább egy kis összegzést... Nagyon sok blogtársam ír mindenféle problémáról, ami a szorongásra vezethető vissza. A depressziós emberek száma is rohamosan nő, sokszor az információ is segíthet...

Mik a szorongásos roham tünetei?

Mindenhol azt lehet hallani, hogy a szorongás egyre nagyobb mértéket ölt napjaink társadalmában, szinte már népbetegség, orvosi és gazdasági következményei felbecsülhetetlenek… De mégis mi ez a betegség? Mik a jellemző tünetek?


Amit a bevezetőben írtam, igaz. Tényleg egyre több ember szorong. De ez nem is meglepő, hiszen már az óvodában is az a legfőbb kérdés, hogy ki tanul idegen nyelvet, iskolásoknál szinte kötelező különórára járni, a magyar ember nem megy szabadságra, ha meg akarja tartani a munkahelyét és inát megfeszítve dolgozik, ha meg akar felelni az elvárásoknak. Közben a megkeresett pénz nem elég, ezért otthon is állandósul a veszekedés és a feszültség. Szóval tényleg nem túlzás azt mondani, hogy élete során mindenki szorong valamiért.


A szorongás gyakran rohamok formájában jelentkezik, ami azért igazán félelmetes, mert a tünetek ártalmatlanok ugyan, de érezni és átélni őket rettenetes. Ráadásul könnyen összekeverhetők a szívinfarktus tüneteivel. Ha fel akarjuk venni a küzdelmet a betegséggel, akkor meg kell ismerni azt, meg kell értenünk, hogy mi miért történik egy-egy szorongásos roham alatt. Nézzük hát a leggyakoribb tüneteket:


Szívdobogásérzés (palpitatio)

A szorongásos roham hirtelen és váratlanul tör az emberre. A legjellemzőbb tünet a szívritmus felgyorsulása, a heves szívdobogásérzés. Lehet olyan erős a szív lüktetése, hogy úgy érezheti, mintha a szíve szét akarná ütni a mellkasát. A jelenség magyarázata az, hogy valamely ártalmatlannak tűnő esemény hatására nagy mennyiségű adrenalin kerül a keringésbe, és ez megpörgeti a szívet. Fontos tudni, hogy noha rémisztő a jelenség, de teljesen ártalmatlan. Semmilyen kóros következménye nincs, nem fog szétrobbanni a szíve és nem fog meghalni.


Szapora légzés

Szorongásos roham alatt az ember apró, kis levegőket vesz, vagyis kapkodja a levegőt. Azt gondolhatná, hogy ez így jó, hiszen több oxigén jut a szervezetbe, de téved. A szapora és felületes légvételek során a tüdő lebenyek mélyébe nem jut levegő, vagyis onnan nem kerül oxigén a keringésbe, tehát nettó kevesebb O2-hez jut a teste, mintha lassan mélyeket lélegezne.


Fulladásérzés

Olyan érzés ez, mintha a tüdeje nem tudna elég nagyra tágulni ahhoz, hogy elegendő levegőt szívjon be, vagy olyan, mintha egy párnát nyomnának az arcába. A heves szívdobogásérzéssel együtt szinte kibírhatatlan. És a legborzasztóbb, hogy ezek kéz a kézben járnak, hiszen egyik következménye a másiknak. A gyorsan verő szív kevesebb vért pumpál az erekbe, így egy átmeneti (de hangsúlyozom veszélytelen!) oxigénhiány alakul ki, amire az ember reflexesen szaporábban kezdi szedni a levegőt, fullad. Olyan ez, mintha edzetlen embernek fel kéne futni a 4. emeletre. Ott is ver az ember szíve és kapkodja a levegőt, mégse hal meg.


Mellkasi fájdalom

Szorongás esetén ezt a fájdalmat az izmok görcse okozza. Többnyire nem a mellkasnál kezdődik vagy nem csak ott érezhető, és nem sugárzik semerre. A hát, a vállak, a mellkas masszírozásával néhány perc alatt megszüntethető.


Izzadás

A felszabaduló adrenalin hatására a az izmok feszülni kezdenek, készülve arra, hogy menekülni kell. Ezzel viszont hőt termelnek, amitől a testünk izzadással tud megszabadulni. Megint csak egy normális jelenségről van szó, ami végtelen kellemetlen tud lenni, ha egy előadás tartása közben vagy a buszon tör Önre, de elmúlik, ahogy csökken a szorongás.


Elsápadás

A szorongató szituációból izmai segítségével tud kimenekülni, a jó munkához viszont oxigén kell, amit az izmok a vérből vesznek fel. Így a szervezet a kevésbé fontos szervektől átirányítja a vért az izmok felé. Ez a magyarázata annak, hogy a bőr kifehéredik, hiszen átmenetileg csökken a keringése.


Remegés

Vannak, akiken a szorongás egyáltalán nem látszik, csak annyiból ismerhető fel, hogy remeg a kezük, vagy az egész testük. Az izmok rendezetlen kontrakciója okozza a jelenséget, látványos, de veszélytelen. Egyetlen értelme, hogy felmelegítse azokat a testrészeket, amiktől a vért átcsoportosította a szervezet az izmokhoz és a létfontosságú szervekhez.


Gombóc a torokban, nyelési nehézség

A gége és a garat izmai összehúzódnak, mondhatni megfeszülnek, ezért van olyan érzése, mintha egy gombóc lenne a torkában és ezért esik nehezére a nyelés. Ilyenkor nem záródik el a levegő útja, nem fog megfulladni, próbálja ezt tudatosítani magában.


Száraz száj

A felszabaduló adrenalin miatt csökken a nyálmirigyek működése, hiszen menekülés közben ritkán eszik az ember. Ennek a következménye, hogy kiszárad a száj és csattogni kezd a nyelv.


Hányinger, hasmenés

A test meg akar szabadulni minden, a bélrendszerben felhalmozódó káros anyagtól. Ennek ez az egyetlen módja, sajnos…

A másik magyarázat, hogy innen is elterelődik a vér az izmok felé, így átmenetileg csökken a bélizomzat oxigén ellátottsága, aminek az a következménye, hogy összehúzódnak ezek a kis izmok és máris kész a hányás és a hasmenés.


A kontroll elvesztésétől vagy a megőrüléstől való félelem

Az oxigénhiány és a fáradt idegrendszer furcsa játékot tud űzni az emberrel. A tünetek jelentkezésekor eluralkodik a félelem, az aggodalmaskodás, a pánik, olyan gondolatok jelentkeznek, amik soha azelőtt. Azt érezheti, hogy beleőrül ebbe az egészbe, elveszti az eszét, de ez nem fog megtörténni! Kétségbe ejtheti, hogy elveszti az események feletti kontrollt, de ez nem teljesen igaz. Ha megpróbálja végiggondolni mi történik Önnel, megpróbál megnyugodni amennyire csak lehet, esetleg relaxál, akkor könnyen visszanyeri az uralmát szervezete felett és visszakapja a kontrollt.


Hunyorgás, fényérzékenység

A szorongásos roham során tulajdonképp egy menekülési reakció játszódik le. Ennek része, hogy a test felkészül arra, hogy észrevegye a legkisebb veszélyt is. A vérbe kerülő adrenalin miatt kitágulnak a pupillák, hogy több fény jusson a szembe és ennek segítségével a környezetben lejátszódó kisebb mozgásokat is észrevegyük. Ezért lesz a szem fényérzékeny és ezért kell hunyorítani is.


A fentieken kívül sok más tünet is jelentkezhet, hiszen a biológia és az emberi test nagyon változatosan tud reagálni bizonyos helyzetekben. Most csak a legtipikusabbakat szedtem össze. Ha esetleg magára ismert valaki a leírásból, akkor egy dolog jusson mindig az eszébe, ha rohama van: a jelenség normális, ezért teljesen ártalmatlan, csak a hely és az idő alkalmatlan.

1 megjegyzés:

Ida13 írta...

Honnan gyűjtötted össze ezeket? Egész jó!A hidegrázás maradt ki talán csak, ami mgelőzheti az izzadást. :)