2011. december 17., szombat

Sokan...


... tudjátok, hogy nem ünneplem a Karácsonyt.
DE miért is nem?

Számomra MINDENNÉL fontosabb, hogy tetszést találjak a Teremtő előtt. Persze a tökéletlenségem mindig legyőz, de most nem is azt várja el tőlünk, hogy tökéletesek legyünk, hiszen ez most lehetetlen.

A Biblia sehol sem mondja, hogy a keresztényeknek meg kell ünnepelniük a karácsonyt.
Jogosan merül fel a kérdés: Karácsony - igazság vagy mítosz?

December 25. Krisztus születésnapja?
Lukács evangéliuma szerint, amikor Jézus Betlehemben megszületett a pásztorok a szabadban voltak és éjjel kint legeltették nyájaikat.
Palesztinának ezen a részén a decemberi átlaghőmérséklet 7 fok körül van, éjjel pedig ennél sokkal hűvösebb. Gyakoriak a hideg esők, a hegyvidéken pedig előfordul a hóesés is. A pásztorok ott szoktak tartózkodni, ahol a juhaik vannak ebben az évszakban - bent a védett helyen.

Mikor ünnepelték először?
A karácsony megünneplése Rómából ered. A legkorábbi feljegyzés a karácsony megünnepléséről a 336-os évből származik. Ezután Keleten is, és Nyugaton is elterjedt, míg végül az V. század felé a jeruzsálemi egyház is átvette.
Bizonyos értelemben a karácsony csak fokozatosan kezdett elterjedni és egyszerűen csak az ünnep nevén kellett változtatni: ugyanis már évszázadokkal Krisztus előtt december végén hasonló pogány vigasságok és lakmározások folytak, amelyek részét alkották a téli napforduló ünnepeinek az északi féltekén...

Krisztus születésének beolvasztása ezekbe a pogány mulatozásokba nem ütközött az egyházi vezetők ellenállásába, akik inkább azzal törődtek, hogy ily módon híveik száma szaporodjék és következésképpen a saját hatalmuk is, és nemigen törődtek az igazsággal és a teológiai tisztasággal.
Nem csoda, hogy Skócia, Anglia és New England puritánjai a XVII. században követelték a karácsony megszüntetését, elítélve azt, mint ami folytatása 'azoknak a hívságoknak és kicsapongásoknak, amelyekbe a pogányok menekülnek'.
Így hát az évenkénti jelszavak: 'Krisztus kerüljön vissza a karácsonyba!' nagyon sután hangzottak,hiszen az IGAZSÁG éppen az ellenkezője volt.
KRISZTUS SOHA NEM AKART ANNAK RÉSZESE LENNI.
"Hát az miért van, hogy ti áthágjátok az Isten parancsolatát a hagyományok miatt?" Máté 15:3

Kedves olvasóim! Akik valóban kíváncsiak arra, hogy miért nem ünneplem a karácsonyt, remélem, választ kaptak!
Amikor az első emberpárt megteremtette Isten szabad akaratot és intelligenciát, felelősségérzetet is adott nekik! KINCSEK ezek! Az nem a mi dolgunk, hogy megítéljünk bárkit is! Ehhez nincs jogunk! Ez a bejegyzés nem ezért született! Az elgondolkodtatás és a válaszadás volt a célja.
Végezetül még egy vers: "Ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve messze eltávolodott tőlem. Hiába imádnak engem, mert emberek parancsait tanítják tanokként." Máté 15:8.9

Fotó: internet

4 megjegyzés:

nagikata írta...

Mammkától tévedtem be hozzád. Nagyon örülök, hogy ezt megírtad. 21 éve, mióta megtértem, vergődöm a karácsonnyal. Ünnepelünk, de sosem tudom felemás érzések nélkül.
Úgy gondolom, hogy nem véletlen, amiért a Biblia nem írja meg a pontos időpontot Jézus születéséről. Isten mindent tudásában tudta, mit csinálnak belőle. Nagyon sajnálom, hogy a kereszténység elhagyta az eredetileg rendelt ünnepeket, azokból csak a húsvétot(ez is egy buta szó)és a pünkösdöt ünnepli. Minden ószövetségi ünnep az egész üdvtörténet legfontosabb eseményeire mutat, azok szimbólumai, amikből van már mi megvalósult, van ami nem. A karácsonynak nincs ószövetségi megfelelője. Szerintem nagyon fontos látni Jézus születésében az isteni csodát, de annyira lekicsinyítik az Ő nagyságát, a megváltás munkáját a "jézuskázással", miközben az Ő neve csodálatos, tanácsos, erős Isten, örökkévalóság atyja, békesség fejedelme.
Köszönöm, hogy hangot adtál ennek.

Szera írta...

Kedves Kata!
Nagyon örülök a bejegyzésednek! Tiszta a szíved. :)

Köszönöm.

Erika írta...

Szera, szívemből szóltál...:)
Nagikata, jó látni, hogy vannak, akik meglátják a fényt:) Tudod, az igazság szabaddá tesz! és jó szabadnak lenni...

kontakt írta...

Ide illik: http://darwinkaprazata.blogspot.hu/2016/12/karacsonyi-figyelmeztetes.html