2011. március 3., csütörtök

:(



...Hivatalosan kihaltnak nyilvánították a pumák Észak-Amerika keleti részén élő alfaját.
© Wikimedia Commons

A Puma concolor couguar tudományos elnevezésű világos sárgásbarna nagymacska egykor 21 amerikai állam területét rótta-

A fajt 1792-ben írták le először, 1973-ban került a veszélyeztetett fajok listájára, ám feltehetően már az 1930-as években kihalt - magyarázta Mark McCollough, az Egyesült Államok országos hal- és vadvédelmi szolgálatának - FWS - vezető kutatója.

A szolgálat szerdán közölte, hogy immár hivatalosan is kihaltnak nyilvánítják az alfajt, miután a kutatók nem találták nyomát a jelenlétének, és a lakossági bejelentésekről is minden esetben kiderült, hogy valójában egy hasonló alfajt - például az USA nyugati részén honos társát - láttak a kirándulók.

VÉGVESZÉLYBEN A FLORIDAI PUMÁK

Az újabb kutatások a pumának már csak hat alfaját különítik el, ezek közül öt Latin-Amerikában él, s csak egy a kontinens északi részén. Ez utóbbiba tartozott a most kihaltnak nyilvánított keleti puma, de ide sorolják a még vadon élő floridai pumát is.

A védett floridai puma történelmi területének ma már csak mintegy öt százalékát lakja, és az FWS közlése szerint csupán egyetlen szaporodóképes populációja maradt Délnyugat-Floridában, mely 120-160 egyedet számlál.

Az észak-amerikai pumát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalófélben lévő alfajként tartja számon...

Forrás: http://www.hir24.hu/tudomany/225075/kihalt-a-puma-egyik-alfaja.html

1 megjegyzés:

Monika írta...

Ez nagyon szomorú és tragikus.....