2012. március 13., kedd

Van...



...valami, amit szerintem sokkal nehezebb elviselni, mint a gazdasági nehézséget és ez a körülöttünk lévő feszültség. Te is így érzed?! Az emberek feszültek és haragosak.
Okozhat kárt a harag?
A világon sok-sok esemény történik, ami azt mutatja, hogy egyre többen nem tudják féken tartani a haragjukat. De mi az oka ennek?
Szülői példa- A személyiség fejlődését kisgyermekkorban és kamaszkorban nagyban befolyásolja, hogy a szülők milyen példát mutatnak. Harry L. Mills pszichológus ezt mondja: "Az ember már nagyon kicsi korától kezdve az alapján tanulja meg kifejezni a haragját, hogy a környezete hogyan teszi."
Zsúfolt nagyvárosok- 1800-ban a világ lakosságának 3 százaléka élt városokban. 2008-ra ez az arány már 50 százalékra emelkedett, és becslések szerint 2050-re el fogja érni a 70 százalékot.
Gazdasági nehézségek- A Nemzetközi Valutaalap és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete által közösen készített 2010-es tanulmányban ez áll: "Becslések szerint a világon több mint 210 millió embernek nincs munkája." Szomorú tény, hogy az elbocsátottak többségét semmilyen háló nem védi.

Ez csak néhány ok, ha szeretnél erről többet olvasni megteheted.

Figyelj az intő jelekre:
- sorban állás közben dühössé válsz
- gyakran vitatkozol a munkatársaiddal
- éjszaka alvás helyett az aznap történteken bosszankodsz
- nehezen bocsátasz meg
- gyakran elveszted az önuralmad
- a harag kifejezésre juttatása után szégyenkezel vagy bűntudatod van

De hogyan tudjuk féken tartani a haragot?
A zsoltáríró Dávid így fogalmaz a harag féken tartásáról: "Hagyj föl a haraggal, hagyd el a dühöt, ne gerjedj föl, nehogy gonoszságot tégy." Zsoltárok 37:8
Persze ezt sokkal könnyebb mondani,mint megtenni. De nem lehetetlen. 3 tanács, mely segít, hogy uralkodni tudjunk magunkon: HOGYHA kíváncsi vagy rá és olvasnál többet a témában, akkor írj bátran és elküldöm neked azt a Biblián alapuló folyóiratot, amelyben megtalálod a válaszokat. Azt hiszem ez a téma mindannyiunkat érinti.

Szép, nyugodt estét! :)

7 megjegyzés:

Éva írta...

Valóban érezni, hogy egyre ingerlékenyebbek az emberek. Ezt lehet valamire fogni, de szerintem mentalitás kérdése, aki ilyen az bármikor bármire ingerlékennyé válik akár okkal akár ok nélkül is.Okot pedig sajnos bárki tud találni csak azt tudni kell kezelni és ez különbözteti meg az embereket. Valahol olvastam hogy megbocsájtani pedig tudni kell!

Szera írta...

Nagyon zaklatott körülmények között élünk, koszos, zajos, embertelen világban, ahol évszázados emberi értékek hullanak a porba. De! Sokat tehetünk, hogy nyugalomban éljünk, például bocsássunk meg! :)

Katalin írta...

hihetetlen, napok óta ezen agyalok, most akartam megfogalmazni...a túl sok gyerekverés, és a tragédiák, amikkel találkozok, az agresszív hátbaverős, lökdösős emberek a metrón, és az ingerült, durva megnyilvánulások,
túl sok
nagyon sok

Szera írta...

Bizony sok(k)!

Névtelen írta...

sajnos ez mostanság így van....tapasztalom.... :(
Ahogy mondod a megbocsátás csodálatos, és ha sikerül megbocsátanunk, úgy gondolom képesek vagyunk a rossz tapasztalásokat más fényben látni :-)

Tündérlátta írta...

Én is úgy érzem rengeteg a feszültség, a rossz kommunikáción alapuló düh és harag.. Remélem ez csak egy tisztulási folyamat része..

Kósa Márta írta...

Ma is, ünnepünkön is olvasok elképesztő, fröcsögő szavakat.
Mintha megzavarodtunk volna...