... többször írtam, hogy nagyon szeretem az egyszerű, régi ételeket.
Most is találtam egy közel 100 éves receptet. Szeretettel megosztom veletek! :)
Krumplikása recept:
1kg burgonya
250g szalonna
2fej hagyma
300g liszt
A burgonyát megpucolva, annyi vízben feltesszük főni, hogy éppen ellepje. Közben a szalonnát kockákra vágjuk és kipirítjuk, majd a zsíron arany barnára pirítjuk a fél karikákra vágott hagymát. Amikor megfőtt akkor összetörjük és kis lánggal az edény alatt elkezdjük hozzá keverni a lisztet (mint amikor dödöllét készítünk). „4 kezes” recept, hiszen a vége felé igen nehéz lesz keverni a krumplit és hamar le is tud kapni az alja, de mindenképpen megéri a fáradozásokat. Amikor megfőtt a lisztünk a burgonyában, akkor egy kizsírozott tepsibe öntjük és a tetejére teszünk a szalonnapörcből és a hagymából majd meglocsolgatjuk a szalonna zsírjával és 200 fokos sütőben megpirítjuk a tetejét.
Köretként és önmagában is tökéletes étel.
A recept forrása: http://www.gasztroangyal.hu/marcsi/marcsi-blogja/
Jó étvágyat hozzá!
2 megjegyzés:
Nekem is egyből a dödölle jutott az eszembe róla...:o) Hisz ott is hagymás zsírba szaggatjuk ki a krumlit...bár abban nincs szalonna...Köszi a receptet!!!
Szívesen! <3
Megjegyzés küldése